Via ferrata

A via ferrata (vagy németül klettersteig) olyan hegyi út, amelyet a könnyebb járhatóság érdekében létrákkal, kapaszkodókkal és egyéb fém szerkezetekkel láttak el. Vannak egészen könnyű utak - ezek "A" jelzéssel vannak ellátva -, melyek szinte olyanok, mint a hagyományos túraútvonalak és bárki számára járhatóak, és vannak egészen nehezek is, melyek bejárásához speciális felszerelés és komoly erőnlét szükséges.

Magyarországon is több via ferrata található. Az egyik legismertebb az A jelzésű, mindenki által járható, a Rám-szakadék. Ezen kívül az utóbbi évek során épült Tatabányán a Turul-szobornál, Cseszneken a Kőmosó-szurdokban és a Cuha-völgyben is.

Ha igazán bele szeretnénk kóstolni a via ferraták hangulatába, érdemes legalább Ausztriáig elmennünk, mivel itt jóval nagyobb választék és látványosabb utak találhatóak.

A B jelzésű utak még biztonságosan teljesíthetőek speciális felszerelés nélkül is, így segíthetnek eldönteni, hogy vágyunk-e további, nehezebb kihívásokra.

A C, és annál nehezebb útvonalak már veszélyesebbek, és speciális felszerelést igényelnek. A via ferrata szettek egy beülőből és egy speciális, lassítóval ellátott kötélből állnak, melyet egy karabiner segítségével tudunk a mászás során a vassodronyhoz rögzíteni. Ezek az eszközök kifejezetten arra vannak kiképezve, hogy (a sima kötéllel szemben) rövid távon is képesek legyenek biztonságosan megtartani minket egy esés esetén. Egy via ferrata szett (2010-ben) 30-40e Ft körüli áron jön ki, és egy esésig használható. Bár ez utóbbi fényében az ár igen magasnak tűnhet, a via ferratákon jellemzően nem szokás esni, de ha mégis esnénk, az életünket mentheti meg ez az összeg.

Ha a C útvonalakon sikerrel jártunk, próbálkozhatunk nehezebb, D-s via ferratákkal is. A nehézségi fokozatok egészen F-ig tartanak. Az F utak már komoly tudást és erőnlétet igényelnek, nem hétköznapi halandók számára lettek kitalálva. :)

Közel 2000 via ferrata vár ránk a környező országokban (elsősorban Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban), úgyhogy ha megtetszik a sport, lesz miből válogatnunk.

Attei2011. dec.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

Evoid

Köszönöm, frissítettem Attei cikkét az új ferratákkal. :)

Taktika

A cikk óta készült több magyar vasalt út is, Tatabányán és Cseszneken, ezeken érdemes gyakorolni, mielőtt külföldre mennél. :)