Túrázás egyedül

Az egyedül való túrázás sok veszélyt rejthet, különösen akkor, ha nem csak egy közeli erdőbe mész el sétálni, hanem esetleg külföldön, magasabb hegyre mászol fel. Ha nincs veled senki, érdemes megtenni néhány óvintézkedést (ezek egy része amúgy akkor is hasznos, ha többen mentek).

- Mindig tudja valaki, hogy hova mész! Ha valami baj történik veled, nem jelentkezel, akkor a túraterved alapján tudnak segítséget küldeni érted. Érdemes megbeszélni velük azt is, hogy mikor kezdjenek el aggódni, így te is tudod, hogy mikor várható a segítség.
- Csak olyan túrát vállalj, amit biztosan teljesíteni tudsz! Vannak nehezebb túrák, amikhez fontos lehet például a magashegyi tapasztalat. Az ilyen veszélyesebb helyekre még társasággal se feltétlenül biztonságos menni, ha nincs meg a kellő tudásotok, egyedül azonban még nagyobb veszély leselkedik rád.
- Legyen nálad mobiltelefon! Bár nem mindenhol van vétel, a mobiltelefon nagyon sokat segíthet, ha problémád adódik. Fontos, hogy legyen feltöltve, sőt, esetleg vihetsz magaddal egy hordozható töltőt is.
- Legyen elsősegélycsomagod! Ha valamilyen sérülést szerzel, fontos, hogy gondoskodni tudj magadról, hogy legalább az alap ellátást meg tudd adni.
- Legyen nálad lámpa és melegebb ruha! Ha valamilyen oknál fogva nem érnél vissza időben a túráról, vagy fennrekednél egy hegyen, akkor ez életmentő tud lenni.
- Legyen önvédelmi eszközöd! Ez főleg az esetleges állattámadás esetére lehet hasznos.
- Ne tévedj el! Ha ismeretlen helyen jársz, kövesd a kijelölt utat és legyen nálad térkép, ha más nem, akkor a telefonodon!
- Legyen nálad elegendő folyadék! Télen nincs olyan sokra szükség, nyáron azonban jóval több kellhet, mint azt elsőre gondolnád. Még ha ételre nincs is feltétlenül szükséged (bár egy energiaszelet mindig jól jöhet), a megfelelő folyadékmennyiség kritikus lehet.
- Ha kell, kérj segítséget! Ha úgy érted, hogy nem vagy jól, vagy félő, hogy eltévedsz, akkor kérj segítséget, amint találkozol valakivel! Ha elmondod neki a problémádat, akkor biztosan segíteni fog.

Taktika2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!